Samen spelen

 
Gehoorzaamheid

 

Gehoorzaamheid vormt de basis voor een goede relatie tussen mens en dier, hier steunt alles op. Een gehoorzaamheidstraining heeft drie doelen:

  • een goede opvoeding geven.

  • een sterke band tussen jou en je hond creëren.

  • je hond met soortgenoten laten socialiseren.

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Gehoorzaamheidstraining start met een puppytraining als je pup drie maanden oud is. Na zes maanden is deze eerste training afgelopen. Dan begint het echte werk. Iedere hondenschool heeft zijn eigen manier van werken en klassen indelen. Wel kent iedere hondenschool dezelfde manier van opklimmen. Voor elk onderdeel moet je een examen afleggen, zo kan je opklimmen. Na twaalf maanden mag je deelnemen aan het officiële brevet. Dit brevet geeft je toegang tot wedstrijden. Afhankelijk van je resultaten kan je zo opklimmen naar debutanten, gehoorzaamheidsprogramma 1 (GP1) of 2 (GP2).

Op de foto kan je de ultieme gehoorzaamheid: hulphond Viktor. Hij helpt bij het uitdoen van de jas.

Show

 

Op een hondenshow wordt er ras per ras gekeurd, reuen en teven apart. Het belangrijkste aspect bij een show is of je hond voldoet aan de rasstandaarden. Ook onze club neemt deel aan showwedstrijden. Wil je graag zien hoe onze leden het op de shows deden? Dat kan bij showresultaten. Heb jij aan een show deelgenomen? Dan kan je op het meldpunt doorgeven en dan publiceren we dat op de website.

 

Leeftijdscategorieën

Eerst komt je hond in een van de negen leeftijdscategorieën terecht:

-    
Babyklasse: tot 6 maanden
-    
Puppyklasse: van 6 tot 9 maanden
-    
Jeugdklasse: van 9 tot 18 maanden
-    
Jonge honden klasse: van 15 tot 24 maanden
-    
Openklasse: vanaf 15 maanden
-  
 Gebruikshondenklasse: vanaf 15 maanden + een bepaalde werkproef
-    
Kampioensklasse: ouder dan 15 maanden met een kampioenstitel
-    
Fokkersklasse: vanaf 9 maanden en door de eigenaar gefokt
-  
 Veteranenklasse: vanaf 7 jaar en ouder

Per leeftijdscategorie worden de vier beste honden uitgekozen. Die worden bepaald door hoe goed de hond voldoet aan de rasstandaard. Elke hond krijgt dan een kwalificatie toegekend.

 

Kwalificaties

Je hond kan binnen 1 van deze 4 klassen vallen:

-    
Uitmuntend (U): kampioenwaardig met misschien een foutje
-  
 Zeer Goed (ZG): enkele foutjes die de rasstandaard verstoren.
-    
Goed (G): veel fouten die de rasstandaard verstoren.
-    
Matig (M): veel te veel fouten die de rasstandaard verstoren.

De keuring levert per leeftijdscategorie 1 hond op die Uitmuntend heeft gehaald in zijn of haar klasse. Deze honden mogen nu allemaal weer de ring in, volgens de FCI-groepen. Daarna worden de eerste en tweede plaats van beste reu en beste teef toegekend. De beste reu en beste teef worden naast elkaar gezet en de
Best of Breed (BOB), beste van het ras wordt gekozen. Vervolgens wordt uit alle BOBS de Best in Group (BIG), beste in groep, gekozen. Dan gaan alle BIGs weer in de ring en kiest men de Best in Show (BIS), de beste van de show.

 

Soorten shows

Er zijn internationale shows en nationale shows:

-   
Nationale shows: De nationale shows (per land) zijn CAC-shows (Certificat d"Apitude au Championnat), waar de Nationale Kampioensprijs kan gehaald worden.

-    Internationale shows: Op internationale shows kan naast de CAC ook de CACIB (Certificat d'Apitude au Championate International de Beaute)  gehaald worden als de hond ouder is dan 15 maanden.

 
Jacht

 

De Welsh is van nature een jachthond. In België wordt hij niet vaak meer gebruikt om op jacht te gaan, maar dat wil niet zeggen dat het instinct niet meer aanwezig is. Je zal bijvoorbeeld merken dat je Welsh een zeer goede neus heeft waar hij graag mee rondsnuffelt tijdens het wandelen. Dit jachtinstinct heeft een aangepaste opvoeding nodig: veel beweging (d.m.v. lange wandelingen, agility, flyball, …), discipline (d.m.v. gehoorzaamheid), aangepaste voeding en genoeg aandacht. Maar het maakt van jouw hond ook de ideale compagnon: de Welsh leeft om zijn baasje te behagen, zal altijd hard werken om een goede prestatie neer te zetten en geniet daar bovendien enorm van. Het jachtinstinct van de Welsh brengt uitdagingen met zich mee, maar als je er als baas op een gedisciplineerde, respectvolle en consistente manier mee omgaat creëert het ook een enorm sterke vertrouwensband.

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Je kan je Welsh verschillende technieken aanleren om er een echte jachthond van te maken. Zo kan je hem of haar aanleren niet te bijten op het aangeschoten wild, hoe wild te drijven, het apport van het wild en andere zeer nuttige technieken. Deze gedragingen heeft de hond van nature in zich maar moeten gestimuleerd worden om de capaciteiten ten volle te benutten.


 

Agility

 

Agility of behendigheid is een sport waarbij je hond zo snel en behendig als mogelijk een hindernissenparcours aflegt. Je hond moet het parcours in de juiste volgorde afleggen volgens jouw bevelen. Het is te vergelijken met de paardensport jumping. Daar is het ook ontstaan - tijdens de pauzes van de paardensport.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je benut ten volle de natuurlijke soepelheid, beweeglijkheid, speellust en het springvermogen van je hond. Zowel jij als je hond krijgen een behoorlijke portie beweging door aan agility deel te nemen en  het versterkt de vertrouwensband. Je hond moet bovendien aandachting luisteren naar de bevelen die je geeft, dus het helpt ook om de discipline te verbeteren.

Flyball

 

Flyball lijkt een heel eenvoudige sport, maar niets is minder waar. De conditie, teamspirit en het enthousiasme van de hond en zijn begeleiders zijn belangrijk tijdens de race. Maar flyball is vooral ook heel leerrijk en plezierig. De sport kan aangeleerd worden aan iedere hond die graag apporteert en gehoorzaamheidstraining achter de rug heeft.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Flyball is een teamsport voor honden. Een team bestaat uit vier honden. De honden moeten om de beurt via een hindernissenparcours naar een toestel rennen waarin een tennisbal zit. De hond neemt de tennisbal uit het toestel en keert via alle hindernissen terug naar de finishlijn. De volgende hond mag vertrekken, als de eerste weer over de lijn is. Het team waarvan alle vier de honden als eerste hun ronde voltooid hebben, wint de ronde. Een race bestaat uit verschillende rondes, de hoeveelheid rondes wordt voor aanvang van de wedstrijd doorgegeven aan de deelnemende teams.

 

© 2016 - 2021 by BWSSF.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now